Selasa, 10 Oktober 2017

360% View dari Lion Hills


 Ini adalah salah satu video yang saya rakam semasa hiking ke bukit Lion Hills di Daerah Tawau.Tempat yang agak menarik kerana hampir semua pemandangan di Tawau dapat dilihat.

Selasa, 25 Julai 2017

Bunga Sansiviera


Lidah jin atau nama saintifiknya Sansiviera termasuk tanaman hiasan halaman rumah yang sering ditempatkan di dalam ruangan perhiasan tanaman kerana pokok ini dapat tumbuh subur walau pun sedikit air dan cahaya matahari. Daun tumbuhan ini tebal dan banyak mengandungi air (sukulen), oleh kerana itu sangat tahan dalam kekeringan. Keistimewaan sansiviera adalah memiliki daya adaptasi yang tinggi terhadap lingkungannya. Ciri spesifiknya yang jarang ditemukan pada tanaman lain diantaranya mampu hidup dalam suhu dan cahaya yang panas.

Tumbuhan Penyerap Racun. Sansevieria atau lidah mertua merupakan salah satu tanaman istimewa lantaran mempunyai kemampuan sebagai penyerap racun (polutan) di udara. Berbagai jenis racun yang mampu diserap oleh Sansevieria antara lain karbonmonoksida, nikotin, benzene, formaldehyde, trichloroethylene, hingga dioksin.
Berdasarkan penelitian Badan Antariksa Amerika Serikat (NASA; National Aeronautics and Space Administration), sansevieria atau lidah mertua mempunyai kemampuan menyerap hingga 107 jenis unsur berbahaya (racun atau polutan). Riset lainnya menyimpulkan bahwa dengan 5 helai daun sansevieria dewasa mampu menyerap dan membersihkan ruangan seluas 100 m3 dari berbagai jenis polutan... salah satu atikel yang saya jumpa di dalam google.

Selain itu sansiviera ini juga boleh menyerap radiasi dari alat-alat elektronik yang ada di dalam ruangan rumah,pejabat atau stor. Hebatnya, cukup dengan 8 helai daun sansiviera untuk menyerap zat yang menyebabkan pencemaran udara (polutan) pada ruangan berukuran 150 meter persegi.
                          pokok lidah jin (Sansiviera)

Kalau keluarga anda yang ramai menggunakan kemudahan handpone,tablet dan anak-anak sentiasa didepan televisyen tentu keluarga anda banyak terdedah dengan pelbagai radiasi.Jika anda rajin google taiplah...bunga penyerap radiasi elektronik...akan keluarlah pelbagai jenis bunga tetapi lidah jin jenis sansiviera kalau ikut pokok bunga inilah yang terbaik dan yang senang dijaga biar diletak dimana-mana sahaja.Tidak memerlukan penyiraman selalu memadai spray dengan air pun cukup.
Semoga apa yang dikongsi ini dapat manafaat buat pengunjung blog ini.Jika anda kurang yakin dengan atikel ini boleh buat carian dengan bantuan google.



Khamis, 20 Julai 2017

ikan merah/putih masak sos cili api

Resepi ini ringkas dan untuk anak-anak yang ada alahan...
jika hendak letak sos tiram atau apa2 sos boleh tambah.
Bahan:
ikan putih/merah
*bawang putih
 *bawang merah
bertanda * blender
bawang besar(hiris bulat)
halia(hiris)
minyak masak
tomato (belah 4)
serai
sos cili 
cili padi
cili hijau
garam
gula
cara masak
                                         1.siang ikan lumur garam dan asam jawa.

                                         2.goreng ikan sampai agak2 garing.

                                         3.Tumis bahan blender.

                                         4.masukkan garam dan gula.

                                          5.masukkan sos cili gaul sampai sebati letak air sedikit.

                                          6.masukkan tomato,halia hiris dan serai diketuk...

                                             biar sekejap

                                          7.Letak bawang besar hiris,cili hijau dan cili padi.

                                          8.angkat dan hidang hiasan ikut kreativiti berdasarkan

                                             bahan.

Jumaat, 14 Julai 2017

Pasar gantung terbakar


Tawau,Sabah-Pasar gantung terbakar yang menjual pelbagai jenis pakaian dan perhiasan seperti mutiara berlaku subuh Jumaat hari ini.Semoga yang terlibat dengan tragedi ini sabar dan memperolehi rezeki lebih baik dari yang ada...Aamiin.


Jumaat, 7 Julai 2017

Cara merebus letup-letup.

                            Siapa tidak kenal dengan pokok ini dalam bahasa saintifiknya physalis angulata . Kalau di Sabah,kanak-kanak biasa panggil pokok ini letup-letup. Jangan pula main copy paste saja sampai nama dan rupanya pun lari dari rupa sebenar. Gambar ini saya dapatkan dari google juga tetapi rupa dan bentuk pokok adalah betul.


            letup-letup


leletup kelambu

                               Ini pula ialah leletup kelambu buahnya diliputi dengan jaring-jaring macam kelambu.Dalam bahasa tempatan kami panggil kuluput.Buahnya boleh dimakan dan rasa manis,bijinya macam buah markisa.Manafaatnya pun lain.


Kalau di negara lain seperti Indonesia buah ini dinamakan buah Ceplukan/Ciplukan.Jika siapa yang mempunyai kemudahan internet boleh cari manafaatnya dengan menaip ciplukan dalam google maka akan keluarlah pelbagai jenis manafaat perubatan letup-letup ini.
Pelbagai manfaat letup-letup dan kandungan yang terdapat dalamnya seperti vitamin C, asam palmitat, alkaloid, chlorogenic acid, polifenol dan lain sebagainya yang terbukti boleh mengatasi berbagai jenis penyakit. Tanaman letup-letup ini memiliki banyak fungsi sebagai antibakteri, anti aflamasi, analgesik, imunosupresan, antioksidan, sitotoksik, meredakan batuk, antivirus, menetralkan racun,paru-paru berair dan anti hiperglikemi. 
Berdasarkan bahagian-bahagian dalam pokok letup-letup ini banyak manafaatnya seperti buah,daun,batang dan akar.
 Di sini telah disediakan cara untuk merebus pokok letup-letup untuk perubatan sendiri.
Cara minum sebolehnya minum sebelum sarapan pagi dalam 3 kali selang-seli sehari pada minggu yang pertama.Minggu kedua hanya 2 kali seminggu. Minggu ke tiga dan seterusnya memadai dengan meminum seminggu sekali.Rasanya memang pahit.

cara-cara merebus letup-letup


Sabtu, 10 Jun 2017

Resepi buah rotan


Warna-warni untuk ceriakan hari raya anda.
(kalau sudah siap digoreng warnanya berubah)
Resepi 

Bahan-bahan:
4 sudu makan gula halus
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
1/2  sudu teh garam
½ kotak santan kelapa
bijan secukupnya
1 sudu kecil kapur sirih
1 cawan air
minyak masak secukupnya
Cara penyediaan kedua:
1.Masukkan gula dan telur  ke dalam mangkuk.Gaul hingga gula larut.

2.Masukkan kapur dan garam.

3.Masukkan tepung pulut dan santan sedikit -demi sedikit.setelah dicampurkan semua bahan uli sehingga sebati dan lembut.Boleh tambah air jika masih keras.

4.Ambil doh yang dah siap tadi,bahagikan kepada 3 bahagian.
5. warnakan ikut suka...bahagian 1 merah,bahagian 2 biru, bahagian 3 asli tidak perlu diwarnakan.
6.Uli setiap doh sehingga warnanya sekata.
7.Bulat-bulatkan kecil dan letak dalam bijan sehingga bijan melekat dalam doh. 
8.Ulangi sehingga habis.
9.Goreng sehingga kekuningan pada api yang sederhana panas.
Perlahankan api agar buah rotan anda rangup!




Tut pokok mangga

Al-Kisahnya begini...pokok mangga ini terlalu rendah sebab itu semua ranting2nya merayap di tanah termasuklah buahnya.Inilah buah pertamanya setelah masuk 4 tahun di tanam.Pokok pun dibeli dengan harga rm39. 
 satu dahan sebiji sahaja buahnya.
penyelesaiannya ialah terpaksa tut batang yang tidak ada buah agar dahannya berkurang...andai menjadi tut pokok ni bertambahlah pokok mangga maduku...aku wanita hi hi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ini pula pokok jambu batu...huhu.
Pokok jambu batu ini pula tidak seimbang jadi kalau ditiup angin macam mahu tercabut pokoknya.Inilah percubaan pertama saya tut pokoknya agar bila ditiup angin nanti tidak patah pokok jambu ini...nampak tak setelah 40 hari baru saya perasan kenapa pokok yang saya tut itu daunnya semacam kuning...bila saya buka ikatannya ha itulah hasilnya, rupanya sudah banyak akar...yang lucunya masa dahannya dipotong tanah tu tidak diikat semula...kejadiannya bila ditanam tidak menjadi...itulah pengalamankan dan pengajaran...aku wanita.
Akanku khabarkan semula keindahan tut tut...pokok-pokok halamanku.
Semoga ia membuahkan hasil...Aamiin.


Sabtu, 3 Jun 2017

Sabah juara MSSM olahraga padang dan balapan 2017



Tahniah Tahniah Tahniah!!!! kepada semua Atlit,jurulatih dan Pegawai yang terlibat.
Team Sabah Menjulang Juara MSSM olahraga dan Padang yang diadakan di Pulau Pinang.
                                       
Ketua Jurulatih olah raga menjulang piala kemenangan...kemenangan adalah satu kepuasan kepada semua jurulatih dan khasnya kontingen Sabah.

  SEBAHAGIAN Atlet dari negeri Sabah bergambar selepas diumumkan juara keseluruhan pada Kejohanan Balapan dan Padang MSSM peringkat Kebangsaan kali ke-59 di Stadium Bandaraya Pulau Pinang. - Foto Shahnaz Fazlie Shahrizal GEORGETOWN: Kontinjen Sabah dinobatkan sebagai juara keseluruhan Kejohanan Balapan dan Padang Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) ke-59 yang melabuhkan tirai di Stadium Bandaraya, dekat sini, sebentar tadi. Sabah meraih 14 pingat emas, 21 perak dan 13 gangsa, diikuti Sarawak yang menduduki tempat kedua dengan 13 emas, lapan perak dan sembilan gangsa. Tempat ketiga Johor dengan 12 emas, 10 perak dan 14 gangsa sementara tuan rumah, Pulau Pinang menduduki tempat ke-11 dengan tiga emas, lapan perak dan empat gangsa. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof berkata Kementerian Pendidikan Malaysia sentiasa memberikan tumpuan kepada aspek bukan akademik iaitu sukan dan kokurikulum.

Selanjutnya di : https://www.bharian.com.my/node/277094
  SEBAHAGIAN Atlet dari negeri Sabah bergambar selepas diumumkan juara keseluruhan pada Kejohanan Balapan dan Padang MSSM peringkat Kebangsaan kali ke-59 di Stadium Bandaraya Pulau Pinang. - Foto Shahnaz Fazlie Shahrizal GEORGETOWN: Kontinjen Sabah dinobatkan sebagai juara keseluruhan Kejohanan Balapan dan Padang Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) ke-59 yang melabuhkan tirai di Stadium Bandaraya, dekat sini, sebentar tadi. Sabah meraih 14 pingat emas, 21 perak dan 13 gangsa, diikuti Sarawak yang menduduki tempat kedua dengan 13 emas, lapan perak dan sembilan gangsa. Tempat ketiga Johor dengan 12 emas, 10 perak dan 14 gangsa sementara tuan rumah, Pulau Pinang menduduki tempat ke-11 dengan tiga emas, lapan perak dan empat gangsa. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof berkata Kementerian Pendidikan Malaysia sentiasa memberikan tumpuan kepada aspek bukan akademik iaitu sukan dan kokurikulum.

Selanjutnya di : https://www.bharian.com.my/node/277094



Selasa, 16 Mei 2017

Teringat zaman sekolah,bila sambutan hari guru mesti cari sesuatu untuk diberi kepada cikgu...wajib ada pen dan kad. Terima kasih cikgu kerana mendidik kami sehingga berjaya.Jasa kamu tidak akan pernah dilupakan.
Selamat Hari Guru.

Ahad, 14 Mei 2017

Kursus dandanan rambut wanita



Kami sangat bertuah kerana dapat menimba ilmu daripada tenaga pengajar yang dijemput khas oleh kolej komuniti.Belajar 3 jenis guntingan rambut berdasarkan bentuk muka...ha bukan suka2 ya kena gunting ikut bentuk muka.

Ini pula main2 sanggul2 rambut patung.



step seterusnya guntingan rambut layer selepas ni siapa yang ada muka2 bulat mcm saya bolehlah gunting layer yee.



Inilah muka2 geng kumpulan 2 bermain2 patung.
Harap ada sambungan lagi.

"HAPPY MOTHER'S DAY"






Rabu, 10 Mei 2017

Memori AJK Pelaksana Pidato 2017 SK.Batu 4 Tawau



Akhirnya, siap juga slide show buat kenangan...cara buat pun untuk suka-suka sahaja ya minta maaflah sebab tidak formal.Lagi tersalah pilih lagu sudah upload baru perasan...malas dah buat balik abaikanlah.

Isnin, 1 Mei 2017

Deko-Deko Pentas Pidato


SK.Batu 4 Jalan Apas,Tawau telah dipilih menjadi tuan rumah Pidato Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah Peringkat Daerah Tawau bagi tahun 2017.Sebanyak 12 buah sekolah yang telah mendaftar untuk mengikuti pertandingan pidato tersebut.
Bagi memenuhi sudut pertandingan pihak sekolah telah menyediakan dua tempat untuk bertanding. Deko pentas Sekolah Rendah adalah di Pusat Sumber Sekolah manakala Sekolah Menegah pula di tempatkan di Dewan Sekolah.
Tahniah kepada semua Pentadbir Sekolah dan AJK Pelaksana kerana mempunyai semangat kerjasama yang tinggi dalam menjayakan program tersebut.

Deko pentas Sekolah Menengah

Deko pentas Sekolah Rendah

 menumpang melakarkan kehebatan deko.
Sebahagian Ajk Pendaftaran 
Ajk Pelaksana dan jurulatih pemidato sekolah.

Deko-deko SK.Batu 4 Jalan Apas...hebat semangat kerjasama antara semua guru-guru untuk menjayakan Program Pidato Peringkat Sekolah  Rendah dan Sekolah Menengah Peringkat Daerah Tawau. 
                                                                    (slideshow atas)

Ahad, 23 April 2017

Hari Lahir Ecan


hari ini 2 orang kakak ecan buat kimbap walaupun bahannya tidak lengkap tapi bolehlah, kiranya hidangan special untuk malam ini.
mama buatkan cup cake dan kek buat ecan...
kalau mama beli di kedai kek pasti tidak dimakan...ini salah satu cara untuk mengelakkan pembaziran...biar mama penat tapi happy sebab anak-anak suka makan apa yang mama masak.
Happy birthday ecan  moga menjadi anak yang berjaya,menurut perintah ibu bapa,guru dan taat perintah Allah...Aamiin

Jumaat, 24 Mac 2017

HALAMAN PA 21 DALAM FROGVLE







Alhamdulillah hampir siap untuk perubahan pdp dalam PA 21...dalam portal frogvle.
Dengan adanya cuti ini akan melancarkan lagi penyediaan fail-fail yang diminta.

  Pautan buku teks dalam halaman PA 21


Dalam pautan lapan proses pemikiran...






Isnin, 20 Mac 2017

pesta kebudayaan 19.3.2017

                             Hujan bukan penghalang untuk datang berkunjung ke tempat pameran etnik-etnik yang terdapat di Tawau. Inilah sebahagian daripada etnik-etnik yang sempat dikunjungi iaitu etnik PKBS dan etnik Brunei.Terima kasih semua kerana sudi bergambar dengan kami.Pastilah potret tu dipost di laman sosialkan...sekadar ingatan dan tatapan sendiri.

Etnik PKBS


Etnik Brunei

sebahagian pameran kraf tangan 

Kalau tidak dari sini tidak dapatlah melencong ke pameran...nampak disebelah ni anak yang paling setia ikut mama.






Isnin, 6 Mac 2017

Senja di Tanjung Aru


                                                              Senja di Tanjung Aru
                                                              Aku jejaki kaki lagi ke sini
                                                              melihat mentarimu berlabuh
                                                              indah bersama deruan ombak pantai
                                                              entah esok, lusa, tulat
                                                              masih adakah keindahan ini
                                                         
                                                              Senja di Tanjung Aru
                                                              Esok pasti kau hadir lagi
                                                              hadir dengan cara lain
                                                              mungkinkah dilihat
                                                              atau disebalik awan hitam
                                                              rugi jika hari ini bukan esok
                                                         
                                                              Senja di Tanjung Aru
                                                              mata manusia ke arahmu
                                                              mencipta memori indah
                                                              buat tatapan dimuka buku
                                                              ilham dicipta antara sajak atau cerita
                                                              buat coretan dalam dunia blogger

                                                              Senja di Tanjung Aru
                                                              masih jernihkah limpahan air lautmu
                                                              masih putihkah persisiran pantai
                                                              masih seronokkah anak-anak mandi
                                                              mungkinkah esok akan berubah
                                                              kerana mereka tidak bertamadun
                                                              pengunjung jijik datang sini
                                                              kerana timbunan sampah
                                                              pantaimu menjadi cacat
                                                              entah mereka itu insan atau kera
                                                       
                                                           
                                                           
                                                   
                                                           
                                                           
                                                           
                                                           
                                                           
                                                           
                                                             
                                                           
                                                           

                                                           

                                                           
                                                           



Sabtu, 28 Januari 2017

Ikan Goreng Masam Manis

    Jom cuba resepi sabahan style lagi...




Bahan-bahannya:                                                    
4 ekor ikan tulai(ikan lain pun boleh)Minyak masak
1 batang serai ketuk dan simpul
3 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
(bahan diblender b.merah,b,putih,halia,kunyit)
10 hiris mangga kering
(kalau tiada mangga guna asam jawa/belimbing)
(1 biji cili merah,1 biji cili hijau hiris melintang)
(1 biji sedang bawang besar hiris membulat)
(1 biji tomato besar belah 4)
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 ketul kiub ikan bilis
garam dan gula ikut rasa

Cara-cara Memasak:
1.Siang ikan dan bersihkan.
   (rendam dengan air asam jawa dan sedikit garam)
2.Goreng ikan sampai kering dan ketepikan.
3.Tumis bahan-bahan yang diblender 
    dengan 3 sudu makan minyak sampai naik bau.
 * kalau kita blender biasa ada airkan...
    jadi masa tumis bahan blender tu biarkan airnya habis dulu.
    (kalau penyediaan bahan sedikit lebih baik tumbuk lagi sedap)
4.Masukkan sos cili,sos tomato,kiub ikan bilis dan hirisan
     mangga kering biarkan mendidih.
5.Tambah 1/2 gelas air,kemudian letaklah serai,garam dan gula ikut rasa.
6.Kalau sudah sebati rasanya masukkanlah,tomato,cili merah,
    cili hijau,hirisan bawang besar.
7.Gaul dan didihkan sebentar.
8.Akhir sekali, angkat dan tuang di atas ikan goreng tadi.
   (Hiaslah ikut suka)
   Selamat Mencuba







Jumaat, 27 Januari 2017

Borosku Kumaa Tobpinai versi Dusun Sabahan

kopivasian kumaa tabpinai ku ngawi id pogun sabah
ika molohing...
nung haro wassap nu nga kada di kaparu patod adi gambar poinlabas
 insan kono pokirim nga piro-piro tulun suai popolombus di pokirim kawagu...
na nudi ot barakat nanu nu
inan om gaman kosian bogia ti tanganaknu kokito om umbalan nodi diolo wonsoyo..
nung pokirim ko di gambar di poingkuro kou do momutung gatah nga tah om milo no 
yolo posusui hilo id sikulan dau.

unckle  nogi antyku...
Nung orohian kou di sorita pulitik nga kada di posusuyo hiti group kio...
kosisian bogia ti tanganak tongokodo po maan dikoyu udutai.

Nung ogumu tusin nu kada di pomoli di kredit koboli kou di kredit om mengutuk kou no 
dit bangsa do suwai...
aiso kopupusan dilo sonong nogi pomoli ko di buuk 
suhon tanak mambasa...
tigog suwab waro jawatan dau na kio kangku...

ugou negi onduku...
Haro nopo tolipawonnu nga kada di suwang id group kampugku,sikulku,tambalutku 
digulu-gulu nogi susuwai...
osonong nogi di pogium kou di bahan rujukan hiti id google tu waro moti oh guna di
 apandai kono id sikulan...
tigog ka dii kajadi ko PM...
atukoi gaman, inan,unckle om anty atukoi kama kada di pongikum poboroso nodi ngawi 
nung nu di it amu dikoyu kopuasan hiti id pomogunan haro nodi ot tanak nu
  YB om menteri.
Maan nopo di ilo nopo sorita dikoyu ponikid tadau nga id suriba kou no dilo bangsa suwai. 

Tinulisku: aliahml

Khamis, 26 Januari 2017

PROSES MEREBUS MEE KUNING



Proses merebus mee sebelum digoreng

Perkongsian hari ini ialah proses merebus mee yang betul sebelum di goreng atau digoreng keesokkannya. 
Tujuannya supaya mee tidak lembut bila digoreng.Panduan buat anak muda yang 
baru belajar masak terutama anak-anak dan cucu-cicit...hihi itu pasti.

1.Mula-mula rebus mee dalam kuali.
Tunggu hingga lembut...ingat jangan terlalu lama.



2.Angkat dan jirus dengan air bersih 
atau air paip.
Tujuannya ialah bila digoreng mee tidak melekit, hasilnya mee goreng 
korang jadi lecak...(pic yang bawah)



3.Toskan mee yang sudah dijirus dengan air paip.

Andai kata mee tu terlalu banyak direbus...
jangan goreng satu kali simpanlah dalam peti sejuk nanti esok pagi boleh goreng lagi...

Tips untuk simpan dalam peti sejuk...
tuang minyak masak ke dalam mee dan ramas2 
dengan menggunakan tangan yang bersih agak-agak minyak tu meresap dalam mee kemudian letak garam sedikit
 sahaja 1 sudu kecil makan. Tujuannya agar mee tu tidak melekit, tahan serta
 tidak cepat mengeluarkan bau basi.
Selamat mencuba 



Jumaat, 20 Januari 2017

Proses Membuat Serbuk Kunyit


Kali ini saya kongsikan pula proses membuat serbuk kunyit.Walau pun ia kerja remeh tetapi hasilnya lumayan.Siapa tahu hasil perkongsian ini rezekimu bermula...Aamiin

Dibawa ini ada gambar2 tuan punya blog  yang telah mencuba sendiri membuatnya biar pun sedikit sahaja sebagai percubaan sebab itu sahaja yang mampu dituai.Memang kalau kunyit buatan sendiri asli warnanya cantik...kalau beli di market...memang sudah dilabel kunyit campuran.

Mulai sekarang tanamlah kunyit ya jangan tanam rumput dibelakang rumah tidak susah pun menjaganya.Sekurang-kurangnya kita terhindar daripada gst.
Kalau tiada kunyit dibelakang rumah boleh beli di market atau pasar tani.

 Tips memilih kunyit hidup:
Cara pilih untuk buat serbuk kunyit ini sebaik-baiknya kunyit yang sudah matang jangan yang mudah.
                                                        
                                                           Proses membuat
  1.Belilah kunyit hidup 1 kg 
     bersihkan tanah yang masih melekat dengar  air.

  2.Buang kulit arinya  dengan pisau.
      Jangan lupa pakai sarung tangan plastik,nanti tangan yang mulus 
      bertukar warna pula.

kunyit hidup sudah dibersihkan dengan air.

3.Selepas dibuang kulit arinya terus rendam dalam air bersih.

           4. Rebus kunyit sampai mendidih agak-agak kalau kunyit itu sudah lembut dan buang airnya dan toskan.

rupa kunyit hidup yang telah dibersihkan dan akan direbus.
masa direbus terlupa pula snap rupa nya.
Airnya agak-agak macam dalam pic tu.

5.Lepas tu potong-potong macam ini...
suka hatilah potong macamana yang penting senang masuk blander. 
6.Kalau sudah dipotong jemur di bawah matahari yang panas ya...
proses pengeringan memakan masa 2 atau 3 hari mengikut cuaca.

7. Akhir sekali, blanderlah dengan menggunakan mesin blander yang kering.
   Kalau ada mesin penghalus khaskan bagus.
In sha Allah tunggu ada rezeki lebih akan tercapai juga hajat.
Jangan letak air ya...nanti serbuk kunyit kamu tidak menjadi...
blander macam buat gula halus...
rupa serbuk kunyit yang sudah diblender...
perlu disaring jika blender tidak mampu menghaluskan.
Saja nak tunjukkan proses membuat serbuk kunyit penulis blog pun bukan rajin sangat main beli saja semua akhirnya bayar gst juga.

Kalau sudah siap pakinglah dalam botol atau tupperware.

Selamat mencuba...
jangan jemu mencuba hingga menjadi.